Taller de Purins i vermicompostatge a Can Masdeu

DIUMENGE 17 DE JUNY
11:00h – 14:00h Taller de Purins   (Santi Soto)

 El purí és un control de plagues orgànic i eficaç. Es tracta d’un líquid obtingut a través de la fermentació d’herbes, restes vegetals i / o fems. Depenent de que s’utilitzi en la seva preparació és el nom que rep, així podem obtenir purins de All, de Card, d’Ortiga etc.

Els ingredients utilitzats en la preparació del purí també determinen on i perquè poden ser utilitzats. Entre altres coses, els purins aportaran a terra del cultiu una gran quantitat de substàncies beneficioses, augmentant la disponibilitat de nutrients en el mateix.

Disminució de les plagues, una major fixació de nitrogen i disponibilitat de carboni és conseqüència de l’aplicació d’aquest tipus de productes.

16:00h – 18:00h Taller de Vermicompostatge   (Alfred Decker / Permacultura Barcelona)

La vermicultura o vermicompostatge és la tècnica d’elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant la voracitat dels cucs de terra amb les restes de orgàniques. El resultat és un adob (humus), ric en nutrients, que s’utilitza com fertilitzant i acondicionador del sòl, anomenat vermicompost.
Les varietats de cucs de terra vermell de Califòrnia “Eisenia foetida” són els utilitzats en la fabricació del vermicompostratge  domèstic. El compost generat té un pH neutre i serveix per estimular el creixement de les plantes, regenerar la flora bacteriana de la terra i augmentar les defenses de les plantes davant de les malalties.
La vermicultura és una biotecnologia basada en la cria de cucs per a la producció d’humus de cuc a partir d’un substrat orgànic. És un procés de descomposició natural semblant al compostatge, en el qual el material orgànic, a més de ser atacat pels microorganismes (fongs, bacteris, actinomicets, llevats, etc.) existents en el medi natural, també ho és pel complex sistema digestiu del cuc. El vermicompostatge a petita escala és una forma noble de convertir les “deixalles” de la cuina en adob d’alta qualitat, sobretot si l’espai és reduït. Per a aquesta pràctica, cal un vermicompostador, que també es pot fabricar fàcilment sempre que reuneix les condicions optimes per  la vida de aquests animals sense problemes de males olors ni lixiviats . En aquest taller, analitzarem tres models de vermicompostadors i aprendrem com construir-los de forma barata i eficient. També, distribuïm una quantitat de cucs (no tenim moltes en aquest moment), i fem un pla per distribuir-les en alguns mesos quan la població ha augmentat!
El taller serà impartit per Manel Font, un expert en temes relacionats amb compostatge, vermicompostatge, horts urbans i germinats a través del seu projecte Ecohortus,www.ecohortus.es, i també impartit per Alfred Decker de Permacultura Barcelona,www.permacultura-bcn.org.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s