Proposta d’hort indignat a la plaça

Us presentem la proposta de Comissió d’Horts, aprovada per la Comissió de Medi Ambient, per portar a l’assemblea del diumenge 22 de maig de plaça Catalunya. Primer presentarem com ha anat el procés de creació de l’hort, de perquè creiem necessari que seguir treballant amb els horts de la plaça, quines són les propostes que estem fent i que volem tirar endavant, i el que demanem a l’assemblea.

1)      El dijous al vespre després de l’assemblea general un grup de persones va tenir la iniciativa de fer un hort comunitari i es va fer la proposta a la comissió acció i comunicació de plantar hortalisses entre les flors de la zona verda de les fonts, sense modificar l’estructura de l’espai i respectant el mobiliari que ja hi havia. La comissió acció assumir la proposta i es va comentar a l’assemblea general, sense votació. Comunicació en va fer difusió al twitter i al blog.

El dia següent, dissabte al matí, veient que les flors s’havien mort degut a la gent que havia passat per sobre (som moltes!), es va decidir crear l’hort i donar vida a aquest espai. Les flors que havien sobreviscut es van repartir per que la gent les replantés.

La gent es va començar a mobilitzar: diferents horts comunitaris de barcelona van fer aportacions de planter, eines i altres materials, una botiga agroecològica de la zona va donar planter, i també gent a títol individual. Molta gent diferent es va trobar en aquest espai, d’intercanvi de coneixements i es va començar un procés col·lectiu d’acció a través de l’hort.

Ens hagués agradat que aquest procés s’hagués votat en assemblea general, però com que no es va fer, vam decidir tirar endavant la iniciativa. Entenem que això hagi pogut generar conflictes i molestar a certes persones. Però d’aquest conflicte en volem aprendre. Això ens planteja un debat de procediment, de com potenciar les diferents iniciatives que estan sortint i a la vegada que tothom es senti còmode. Creiem que seria interessant i convidem a qui ho vulgui, a crear una comissió o grup de treball que debati i reflexioni sobre la gestió d’aquests processos i la pressa de decisions.

La comissió jurídica ens ha informat que per l’hort no ens poden desallotjar, però que si que pot tenir conseqüències legals per la gent que hi participa. Però creiem que si com assemblea ho assumim entre totes, no ens podran penalitzar individualment.

2)      Fins aquí volíem fer unes aclaracions i reflexions de procediment. Ara volem compartir els valors, arguments i sentiments que ens porten a fer i a voler continuar amb aquest hort a la plaça catalunya. L’HORT COM ESPAI SIMBÒLIC

–          Perquè és un símbol de resistència pacífica i de permanència en aquesta plaça. Creiem que el que hem construït aquí no és puntual, sinó que volem que el moviment de la plaça arreli, com ho fa el que hem plantat.

–          Perquè és un símbol de reapropiació de l’espai públic on col·lectivament l’hem transformat en un espai NOSTRE, com també ho estem fent amb la resta de la plaça.

–          Perquè és un símbol de denúncia al model agroindustrial capitalista que concentra el poder en les grans empreses de distribució i producció del sistema alimentari, amb implicacions a nivell social, ecològic, cultural i econòmic devastadores, tant en l’àmbit local com global

–          Perquè és un pas endavant cap a la sobirania alimentaria, el dret que té tot poble i país a garantir la pròpia alimentació de manera suficient, sana, lligada a les seves tradicions culturals i als mercats locals. L’agricultura urbana és una manera d’autogestionar de forma col·lectiva les nostres necessitats bàsiques, que són socials abans que res.

–          Perquè és un símbol de la inserció de la natura a la ciutat, i a l’augment de zones verdes i a la recuperació d’espais buits.

–          Perquè és un símbol de recuperació del civisme de les ordenances cíviques. Nosaltres ens reapropiem del valor de les paraules i deconstruim la concepció d’espai públic.

–          Perquè és un símbol de creació col·lectiva, intergeneracional i intercultural, on es comparteixen els sabers i vivències d’una forma humana.

–          Perquè és un símbol d’educació ambiental i sensibilització.

–          Perquè és un símbol concret d’acció, que obra la oportunitat a reflexionar a través de la pràctica sobre el model de societat que ens imaginem i somiem.

–          Perquè és una forma més d’atraure gent de fora de la plaça i convidar-los a repensar, reflexionar i actuar juntes.

3)      Per tot el que hem exposat, volem tirar endavant l’espai de l’hort a la plaça, proposem:

–          Mantenir l’espai de l’hort ecològic autogestionat i incloure diferents tècniques i pràctiques variades, per tal de proposar diferents maneres de cultivar, per exemple fer un hort mòbil, fent que l’hort s’estengui i vesteixi tota la plaça d’hortalisses, o bé instal·lar un compostador al costat de l’hort, per tancar el cicle de la matèria orgànica i aprendre i experimentar amb el compostatge.

–          Potenciar un espai d’aprenentatge i experimentació mitjançant la pràctica i la teoria de l’agricultura ecològica, permacultura i presa de decisions.

–          Convidar als nens i nenes de la plaça que es facin seu l’hort, i que participin de manera activa en aquest procés d’okupació i participació.

–          Difondre experiències agroecològiques d’horts comunitaris que hi ha a la ciutat amb un mapa d’horts.

–          Facilitar que les persones que volen fer un hort  trobin l’espai per fer-ho, i que els horts que els hi falten mans, trobin les persones per tirar-los endavant.

4)      Totes aquestes propostes es podran tirar endavant, si l’assemblea assumeix la concreció d’aquest somni. Les llavors de revolució es cultiven unint la reflexió i l’acció. Assumim com assemblea de l’acampada de plaça catalunya l’hort com a nostre?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s